DIICOT destructurează o rețea transfrontalieră de trafic de persoane. Cum controla mafia indiană piața din România

DIICOT destructurează o rețea transfrontalieră de trafic de persoane. Cum controla mafia indiană piața din România
DIICOT destructurează o rețea transfrontalieră de trafic de persoane. Cum controla mafia indiană piața din România / Sursa FOTO: fanatik.ro
Publicat: 01/03/2021, 15:36
Actualizat: 01/03/2021, 15:39

Oricât poate părea de neverosimil, însă mafia indiană a ajuns să controleze un segment important din piața traficului de persoane din România. Luni, 1 martie, procurorii DIICOT au efectuat destructurat o puternică rețea ce se ocupa cu traficul de migranți, operațiune desfășurată simultan de oamenii legii în trei județe, Bacău, Alba şi Hunedoara.

Opt percheziții au avut loc la persoane de naţionalitate indiană şi română, suspecte de constituirea unui grup infracţional organizat care se ocupa cu traficul de persoane.

Traficanții controlau ruta Turcia-Bulgaria-Serbia-România

Potrivit DIICOT, în perioada decembrie 2019-martie 2020, un cetăţean indian a constituit, împreună cu alte persoane, printre care şi români, un grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunii de trafic de migranţi de naţionalitate indiană, grup aflat în legătură cu o reţea transfrontalieră de trafic de migranţi pe ruta Turcia – Bulgaria- Serbia – România.

„Caracterul organizat al acestei reţete infracţionale rezultă din modul în care se desfăşura activitatea infracţională, începând de la recrutarea migranţilor, transportul acestora pe teritoriul mai multor state, preluarea lor dintr-un stat în altul şi adăpostirea pe teritoriul mai multor state, din modul în care era organizat sistemul de plată, din numărul mare de persoane implicate în activitatea infracţională, aflate pe teritoriul mai multor state, fiecare cu atribuţii determinate în această activitate, între toţi aceştia existând o coeziune psihică specifică grupului infracţional organizat. În ceea ce priveşte recrutarea migranţilor de origine indiană s-au evidenţiat două modalităţi, fie aceştia erau recrutaţi direct din India, traversând teritoriul mai multor state până în Serbia, unde treceau frontiera, în mod ilegal, în România, fie erau recrutaţi în mod direct, de pe teritoriul României, unde ajungeau în mod legal, cu viză de muncă”, susţin procurorii DIICOT.

Migranţii ar fi fost constituiţi din două categorii de persoane: cetăţeni indieni sosiţi legal în Serbia, prin intermediul curselor aeriene, traficaţi în România prin zona verde şi, ulterior, trecuţi fraudulos în Ungaria şi cetăţeni indieni aflaţi în România cu vize legale de muncă, racolaţi în scopul accesării în mod fraudulos a statelor europene şi traficaţi în acest sens de membrii grupării, se arată într-un comunicat al IGPR.

Câți bani cereau traficanții

Migranţii care treceau ilegal frontiera în România erau preluaţi de membrii grupării aflaţi pe teritoriul României, transferaţi şi adăpostiţi în locaţii închiriate pe raza municipiului Bucureşti, înainte de organizarea transportului cu destinaţia Europa de Vest, via Ungaria-Austria -Germania. „La data de 4 noiembrie 2020, unul dintre liderii indieni ai grupării infracţionale a fost reţinut şi ulterior arestat în cauză. La data de 8 ianuarie 2021, acelaşi lucru s-a întâmplat cu privire la al doilea lider indian al grupării”, precizează IGPR. În ceea ce priveşte sumele de bani percepute migranţilor, acestea erau cuprinse între 3.000 şi 6.000 de euro, în funcţie de ţara de destinaţie.

În urma percheziţiilor, au fost ridicate 20 telefoane mobile utilizate de persoanele suspecte, un pistol cu mecanism de acţionare pe gaze şi cartuşe metalice interzis la deţinere, sumele de 4.000 lei, 445 euro, 600 lire sterline, 3 pliculeţe cu seminţe de cânepă şi instrucţiuni de plantaţie cannabis indoor, precum şi numeroase înscrisuri cu valoare probatorie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO. Se vinde o fostă vilă a lui Ceaușescu. Cât cere statul pe clădire, după...
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri...
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Detaliul care a dus la prinderea criminalului din Brăila. Ce a început să facă după...
S-a transformat total în câteva luni: acuzată că a luat OZEMPIC pentru a slăbi! Vedeta...
Petruţa a plătit 12.000 de euro pe meditaţii şi a fost admisă pe poziţia 71....
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
Când și unde va avea loc înmormântarea lui Andrei Versace. Sicriul cu trupul neînsuflețit al...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Războiul din Ucraina, ziua 881. Kievul primeşte în august 1,4 miliarde de euro din profiturile...
Obiceiul CIUDAT al lui Darwin! L-a ajutat să trăiască mai mult?
Adio, maestre! Marele actor s-a dus în ceruri. Era iubit și adorat de toți
Marele anunț pentru pensionari. Când vor primi bani în plus
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce i s-a întâmplat Getuței Sterp în timp ce mergea la oi? Tânăra și soțul...
Fratele lui Andrei Versace rupe tăcerea după moartea lui: ”Nu a fost ucis, nu avea...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Cum a plecat un medic român la război: Tată-meu mi-a dat sabia şi revolverul lui,...